Ons vakgebied

Financiële planning

Financial Planning bestaat uit financieel, fiscaal en juridisch advies over uw inkomen-, vermogen- en pensioensituatie. Een financieel planner gaat daarbij volgens een stappenplan te werk. Hij brengt eerst de huidige situatie in beeld om vervolgens per onderwerp aandachtspunten te formuleren. Deze aandachtspunten vormen de basis voor het advies. Pas wanneer het advies gereed is, kan het ingevuld worden met financiële producten. Er zijn dus twee fasen: de adviesfase en de productfase.
image
image
image
image

Life events

Vaak heeft een klant een aanleiding om de hulp van een financieel planner in te roepen. Dat kan zijn omdat er grote wijzigingen in zijn/haar leven plaatsvinden (denk aan het kopen van een huis, de geboorte van een kind, samenwonen, trouwen of juist scheiden, verkoop van je bedrijf of emigratie). Dat worden life events genoemd.

Een financieel planner adviseert u over de volgende deelgebieden

Fiscaal

inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en successiewet

Juridisch

erfrecht en familierecht

Inkomen

pensioen, arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid

Vermogen

de ondernemer in privé

Onderneming

de ondernemer in privé

Internationaal

vakantiewoningen in het buitenland en emigratie

Niveau van het advies

Financieel adviseur is geen beschermde titel. Daarom heeft de markt verschillende keurmerken in het leven geroepen waaraan de consument zekerheid kan ontlenen omtrent de kwaliteit van het advies. Bij de leden van FPA Nederland is een klant verzekerd van een advies door een Master of Financial Planning. Dat is een (post)academische titel die door onze leden behaald is aan een van de Nederlandse universiteiten of Business Schools en die geaccrediteerd is door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Door middel van onze Masterclasses scholen wij onze leden permanent bij op academisch niveau waarbij de laatste veranderingen op de verschillende deelgebieden centraal staan.

Onafhankelijkheid

Dit begrip behoeft toelichting. Veel consumenten zijn op zoek naar een onafhankelijk adviseur. Daarbij is het belangrijk om de term onafhankelijk goed te definieren. Dat kan op productniveau (bemiddelaars/tussenpersonen) of op adviesniveau (onafhankelijk financieel planners zonder productverkoop). Bemiddelaars geven advies en vullen het vervolgens in met financiële producten. Omdat zij producten van meerdere aanbieders kunnen voorleggen, zijn zij op productniveau onafhankelijk. Het is daarbij wel van belang dat deze de klant informeert van hoeveel aanbieders de tussenpersoon een product kan voorleggen. Als dit er maar een paar zijn, wordt er dus maar een beperkt gedeelte van de aanbieders voorgelegd.

Onafhankelijk op adviesniveau

Een klant is verzekerd van een onafhankelijk advies op adviesniveau als deze kiest voor een adviseur die uitsluitend een adviesvergunning van de AFM heeft. Met een lid van FPA Nederland wordt de onafhankelijkheid van het advies gewaarborgd door de gedragscode waaraan dit lid zich heeft gecommitteerd.

Taakverdeling

De financieel planner is een regisseur. Hij voert niet altijd uit. Die taak ligt bij de accountant, fiscalist, notaris, bankier of tussenpersoon. Of uiteraard bij de klant. Financieel planners zijn werkzaam als bankier/verzekeraar, tussenpersoon of onafhankelijk financieel planner zonder productverkoop.